Assalamualaikum ...

arini no intro pjg pjg , so nak teruskan pengalaman aku pergi GLC open day arini yg bertempat di Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC) . umum da tahu event ini atau exhibition ini dijalankan selama 3 hari starting yesterday and will be end tomorrow , 24th - 26th June 2011 .

oke disebabkan aku ni fresh grad yang memerlukan kerja , so , aku sgtla tertarek dgn event ni yang mana kbanyakan companies yang participate relate dgn bidang aku iaitu Estate Management . wop wop . pause kat sini jap . dont get it wrong guys , lagy skali nak terangkan estate mgmt course ni bukan yg ade kne mngena dgn sektor perladangan mahupun ladang getah . it is actually regarding property . klo sebut estate mgmt mungkin agak janggal sket la bg korg kan , tp kalo sbut real estate ? donald trump ? korang maybe familiar sket kot . actually bidang ni interesting juga kalo kne gaya la and minat . and actually byk juga pluang pkerjaan . actually bidang ni ada 3 major . valuation , property management and estate agent . korg bule pilih mane satu bidang yg korg mnat (nak kije semua bidang pon takpe) . tp 1st major valuation la , yang mnilai hartanah tu . hartanah ni mluas taw . bygkan bape byk bgnan dkat dunia ni . korg nak tinggal mesti dlm bgnan kan ? korg nak shopping dlm bangunan kan ? kije pon korg nak duk dlm bangunan kan ? itu baru hartanah bangunan , blom lagy garam galian dalam tanah , offshore , keta , harta pusaka bagai bagai . so , semua tempat ko bule kije , banking , hotel , shopping complex and ape ape jela . kalo aku  , aku lagy suke property management . hee

oke , t aku cte lagy pasal estate mgmt k , sekarang nak cte pasal GLC open day . byk corporate companies yg participate . kalo korg yg jenis nak bkerja dalam environment corporate korg bule la try . hee . antaranya : Khazanah Nasional , Tabung Haji , PNB , Axiata , BIMB holdings , MAS , maybank , Sime Darby , CIMB group, MRCB , MBSB, TM, TNB, UEM, Proton, UMW and etc . and korg nak tawu , semua company relate dgn my course . hee .

actually , event ni bukan tertumpu pada career saja . ini sampingan . sbnrnye event ini tujuannye nak promote their product . contoh macam MRCB, dorg tunjuk la product baru diorang iaitu development baru , property baru , secara tak langsung ini adalah salah satu cara dorg nak market kan diorang punye project . so , td sambil sambil cari kije , ade juga usha usha project baru . nak beli tak mampu lagyla . juz tngok tngok jep , at least tambah sket knowledge . lagypon sekarang development trend die da makin maju , more to sustainabale development and green building . menarek ye . design pon lawa . 

selain tu , event ni ade menyediakan macam macam games and contest . tapi aku satu pon ta masuk . huu . ta sempat nak maen maen . tp hadiah die bule tahan . kereta la , hp la , ipad and etc . selain tu tiap tiap booth ade keunikan tersendiri . macam booth maybank ade games kutip kutip duet dalan kapsul berangin . nampa cm senang tp susa woo . booth tabung haji pla ade praktikal org buat haji . adala replika kaabah , and tadi ade dorg buat tawaf and tunjuk kan seba sedikit panduan . 

hadiah hadiah


kebetulan tadi ada Kamal Affendi and Amber Chia jadi host utk safety road programme . menarik juga . tngah layan layan dgr dorg ceramah , skali Kamal Affendi kate mantan Perdana Menteri kite , Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi and isteri dtg . wohoo . bangge woo dapat jumpe face to face dgn beliau and isteri and sempatla bersalaman . hee .

then esuk ade forum bkaitan dgn career . tadi pon ramai gak muda mudi yg dtg bwk resume . haha . smgt semua nak cri kije . esuk maybe join lagy kot . tadi ta sempat nak teliti sangat . oke bagy yg nak tawu lebih lanjut , korg bule join esuk atau bule layari GLC open day website . saje saje dtg nak join games and menang hadiah pon bule . it is open for free . so , yg free free tu dtgla . hee . 


p/s: doa doakan la saye dapat kije . amin ..

2 rame-rame beterbangan:

missunguviolet said...

good luck sayang !
semoga dapat kerja oke . aminnnnn :D

Nur Naimah Nashreen said...

tg dear . hee ^_^