Assalamualaikum ...


hye semua . selamat ber study study & gud luck 4 all candidates yg nak amek final exam ye ! chaiyok chaiyok ! aja aja fighting ! (sambil buat muke comel) Ahahaha


oke, anda semua pasti ade masalah kan . hee , tipula kalo ta pernah ade problem . tp bagaimane ye korg hadapi problem korg . segelintir masyarakat suke giler ambil jalan singkat (singkat la sangat! singkat akal) . snang cte dorg bunuh diri . eh heloo , ingat senang ke nak mati , khidupan after mati lagy seksa taw , lagy lagy mati dalam keadaan bunuh diri ni , lagi ta dredhai . da cukup sangat ke amalan tu sampai yakin & pasti ble mati setel semua masalah . 


antara reasons org bunuh diri :


1. Masalah cinta
2. Masalah pelajaran
3. Masalah family
4. Stress
5. Hutang ah long


oke meh nak kembangkan sket ayat.


1. Masalah cinta
- reason ni rasenye ramai yg bunuh diri sbb cinta . oh kunun cinta sampai ta bule nak idup . oh come on la . plis ingat , bukan ko sorg je yg pnah gagal dalam bcinta . hampir semua manusia ni pnah mngalaminye . jangan ingat ati ko sorg je saket , ingatla org lain pon pernah rase bnda yg same . kalo tade jodoh dgn org yg kite sayang , plis terima , takpon berdoa pd tuhan supaya dtemukan jodoh dgn nye . insyaAllah . kdg kdg kes cinta ni pon sbb "habis madu sepah dibuang" paham kan maksudnye . skali ko da buat salah , ko jgn la buat lagy . plis plis .


2. Masalah pelajaran
- ini pade student yg terlalu mletakkan harapan tinggi pade kputusan plajaran mereka . bile result kua & tak same dgn ape yg dtargetkan , trus keciwa then bunuh diri . abis cite . ta kesian ke kat famili yg sayangkan korg tu . plis , ingat , kite still ade famili . & gagal sekali bukan bererti gagal selamanya . mmg snang nak bckp , sbb kite ta rase ape yg dorg rase tp insyaAllah , maseng maseng ade rezeki sendiri . mane tawu kejayaan bakal tibe satu hari nnt kalo kite berusaha bersungguh sungguh . mudah mudahan .


3. Masalah family
- tertekan sangat dgn famili problem . ta semua ade kesempatan idup dalam satu family yg bahagia . kesian pade yg broken family . kat sini kawan kawan kne la tolong dorg . tp jgn tolong bw ke jalan yang ta benar pula ye . no gud !


4. Stress
- bile terlampau stress sgt dgn mcm mcm masalah sampai tatawu nak buat ape , in the end bunuh diri jela . da tatawu nak dekatkn diri dgn tuhan ke or bdoa minta bantuan . everything will be fine . insyaAllah


5. Hutang Ah-long
- sblom ah long bunuh dorg , baek dorg bunuh diri sendiri . huhu . ta cukup bunuh diri , bunuh skali family & anak anak . bijak bijak .


Antara cara cara bunuh diri yang menjadi kegilaan ramai:


1. terjun bangunan
2. terjun jambatan
3. kelar tangan
4. minum racun
5. bakar diri
6. gantung diri


1. terjun bangunan
- kalo yg terjun bangunan ni , mesti ade liputan mluas , siap ade acare pujuk memujuk lagy . ta nampa lagy ke , semua org tanak bg ko mati weh . ini bukan jalannye yang perlu korg pilih .


2. terjun jambatan
- ni pon same , nak terjun jambatan , masuk dlm air , then lemas . haih . bijak bijak


3. kelar tangan
- thiris tgn dgn pisau pon da sakit , ni nak kelar tgn sendiri . mmg hero / heroin la . mkn mase pla tu nak mati . seksa seksa


4. minum racun
- mls nak komen . semuanye seksa


5. bakar diri
- panas tu , seksa pla tu nak mati . hish


6. gantung diri
- semua same je . seksa


So, yang ade masalah tu , jgnla pilih bunuh diri as jalan penyelesaian korg . setiap masalah ade penyelesaian nye . kuatkan iman anda . ingat mati itu bukan mudah . afte kite mati pon ta semestinye kehidupan indah . ta salah mengingati mati tapi bukan mati . kalo kite da dtakderkan umor panjang , gunela sebaik baiknye . 


Wassalam

3 rame-rame beterbangan:

Kaki Bangku said...

Ape cara bunuh diri paling efektif, cik naimah?

OreO HitaM said...

Kaki Bangku:
Terjun KB Mall kot

nadira shahid said...

Kaki bangku: duduk kt tengah2 rail keretapi..