Assalamualaikum ...

hye hye semua . waa . lamenye ta update blog . beberape ari ni tenet cm slowmo je . mungkin sbb tsunami kat jepun tu kot sampai gangguan tenet slow . hmm . lately ni cuace kat Malaysia pon ta oke sgt . ptg tady , seyes , guruh berdentum kuat sangat , ta penah macam ni , macam dgr letusan gunung berapi punye . so , kawan kawan , beringatla tanda tanda ni ye . oke oke . tanak cte pjg lebaq , nak trus masuk ke topic entry kali ini iaitu ttg jika bf anda seorang perokok ,  dan anda tidak sukakannye , ape yg anda perlu lakukan . (da dkat 5 hari entry ni tergantung)

firstly , sblum kite ke main topic , saye nak btulkan sket padgn sesetengah org yg suke mbuat mimik muke yg ta sepatutnye bile dorg nampa perokok merokok bdekatan dorg . oke , kalaupon ta bule nak bau asap rokok , bule ta jgn buat muke , seeloknye lari ke tempat lain , or tgur je org tu , ta perlu na buat muke bagai bagai konon die je yg bagus sbb ta merokok . jgn salah paham pla ngat saye merokok & sebelahkan perokok . juz ta perlu lakukan cara sedemikian .

kalo dulu tyme skula kite mmg pandang negative dkat buda buda yg merokok ni . yela , kdg kdg sesetengah tu cm na tunjuk samseng or hero sbb tu dorg merokok . dorg tatawu majority gurl kalo bule ta suke org merokok . then, bile tabiat merokok tu da start seawal mereka remaja (buda sekolah) sampai habit tu da ta bule nak stop bile da meningkat usia . ade juga mereka yg menyesal . seeloknye anda anda semua ni yang kena mbantu mereka berhenti merokok . especially in case cm tajuk saye ni .

oke , kite back to main topic . ape yg anda perlu lakukan sekirenye boyfriend anda merokok tapi anda ta sukekannye .

plis , plis & plis jangan paksa dorg berhenti merokok secara mendadak / mengejut
"saye bagy awak tempoh seminggu utk awak berhenti merokok , kalo ta , kite putus !" . hasil yang anda akan dapat , bf anda hanya akan menipu anda . mane bule heavy smoker benti mengejut ceq oi . tipula kalo bule . last last anda sendiri yang akan ditipu

seeloknye nasihat mereka slowly
"awak , awak tryla benti merokok ye , awak cube dulu ye" support him utk benti merokok & tunjukkan kite amek berat ttg die and how much we care about him .

kurangkan merokok
"awak , awak kalo ta bule berhenti terus , awak try la kurangkan dulu , slow slow k . manela tawu , lame lame bule berhenti ke"

Beritau sebab korg nak die berhenti merokok
"awak tahu kan ,  merokok tu membahayakan kesihatan , saya sayang awak , saya nak awak sihat , ape kate kalao bule awak bentila merokok" . (contoh)

Happy tyme wif him
hepy tyme togeter , so tadela die stress sgt sampai nak merokok . hee

ape ape pon care anda , terpulang tapi jgnla tlalu push dorg sgt sbb kalo dorg suddenly stop , semua penyakit akan kluar tbe tbe . seeloknye tolongla dorg slowly , insyaAllah sumenye akan oke . walaupon dlm family saye takde yg smoking tapi sye tadela judge dorg too badly (smoker laki) . mereka maseh lagy bule dbantu dgn ptolongan kite kite ni . InsyaAllah . 

"Usaha tangga kejayaan"



Wassalam

7 rame-rame beterbangan:

Anonymous said...

cmne klu pmpuan yg merokok....cmne nk bt?ape yg mnyebabkan dia hisap rokok?

Nur Naimah Nashreen said...

Anon : kalo gurl yg merokok yup . kne wat research ni , sbb skrg ni pon ramai gurl yg da smoking . ish ish

munGe سلواني said...

merokok membahyakan kesihatan..ish3, dulu2 kan ak slalu nsht ehem2 benti..pehtu dah slow da, lme2 dgr2 merokok balik sebb ak asik pakse je..ahha..kurg bejaye nmpaknye dsitu...dulu2 la...hehe

Matamatamu said...

Betul2.... bagus2, heavy smoker mane bole behenti...tp biasenye bf xkan isap rokok depan gf... melainkan dua2 isap rokok....

Diorg pon bukan nk sgt isap rokok...tp da terjebak... ermmm kena terima je la seadanya....

Munge: Jgn pakse org... Lagi stress org 2 lg best isapp rokok.... k...

Fantasy And Reality In many Dimension....

Kimmy said...

sape2 boleh tlg aku berhenti smoking x??

Nur Naimah Nashreen said...

cik munge : saye tawu sape etu ehem ehem . heee

matamatamu : yup yup . hee

kimmy : kami kan ade . bule je nak tolong ^_^

[k]o{q}i[n] said...

setuju...sgt2...