Assalamualaikum ...

Petang ni sgt menyamankan . kalo layan ni maunye ttdo . no bule no bule . memandangkan sgt busan duk umah sorg sorg , drpd tdo baek bkarya . cewah . hmm , ade isu yg pada masa kini ramai wanita tlepas pndg . 

isu memasak ! ape ?? MASAK !!! 

"eiiiiuu , sorila , i ta bule masuk dapur . t abis kasar tgn i"
"masak ape ? masak air bule la"
"alowh , takpe , t bibik bule tolong masakkan"
"alowh , snang snang makan lua jela , bukan ta mampu pon"

haa , AWAS disini ye . skrg ni mmgla ramai wanita suda maju ke hadapan , mostly wanita skrg ni da bkerjaya , so ade yg tlepas pandang bab masak memasak ni . eh , hellooo "sepandai pandai wanita , ke dapur juga akhirnya" AWAS tu . "air tgn isteri la sbnrnye penambat hati suami"  .

ade juga yg bkata:

"eleh , senang je nak masak kari , letak ni , bubuh tu . siap . "
"ape nak ditakutkan , afte kawen t , blajarla"
"bukan nye susa , google je resipi , lpas tu folow la"

AWAS ye , masak mmg nampa mudah , tp kalo ta dperatikkan , mmg hasilnye , MasyaAllah , no sedap ! saye pon maseh dlm proses blaja masak . Alhamdulillah , not bad . ade skali tu try nak masak kari , huuu , ngat snang sbb nampa mak buad senang je . maen campak campak je . tp bile try ! oh sgt frust ! knape ta sedap mcm mak punye ! wuu , sedeh , frust . tp skrg Alhamdulillah , suda ade kmajuan . yey .

image from yahoo


Some people mmg da dberi anugrah , ta payah blaja masak pon , still sedap , tp pada sesiapa yg ta dberi keistimewaan cmni , sile sile praktikkan diri kamu . penting ye perempuan dgn masakkan . penghubung dgn suami . "memikat ati suami dgn memikat perutnye" . so , yg sape sape da ready nak kawen tu , pastikan ilmu yg satu ni pon dpraktiskan . be alert . salah satu faktor penting dalam rumah tangga (haha, cm doktor cinta pla!) . jangan tlalu nak mngejar kejayaan je .

hee . bukan ape , saling ingat mengingati . saye pon ta sesempurna mane . juz nak ngatkan sesame kaum . peace !

Wassalam .


20th February 2011
0605 pm

4 rame-rame beterbangan:

cikLah said...

alaa naimah.. kne ke?? dah niat dh.. nak kawen.. akan pastikan chenta saya tu pandai masak.. adeh.. cenne ne???

harus yes bule jgk ke.. alaaa... (sambil muncung mulut)

org y baca sila jgn kutuk.. heee

P0polita said...

macam mane nak pupuk semangat suka memasak n suka ke dapur ek? sebab popolita xde bakat... teruk kan? huh~ *sigh

Nur Naimah Nashreen said...

ciklah , at least tawu masak bnda2 basic . barula suami makin sayang :)

Nur Naimah Nashreen said...

Popolita, kite pon tade bakat sgt, juz biasekan diri & make cooking tu ssuatu yg fun .

eg. if popo suke mkn cup cakes, y not u try buad cup cakes, kan cumil bule hias cup cakes ikot citarase sendiri .

tp yg penting try to praktiskan diri masak masakan harian . lame lame mesti oke . gud luck then miss popo :)